Bútortervezés

Néhány adat - a teljesség igénye nélkül - melyek egy bútor tervezésekor fontosak lehetnek:

Az itt szereplő adatok természetesen az általunk forgalmazott termékekre vonatkoznak!

Alap adatok:

 •     - A bútorlapok vastagsága általában 18mm.
 •     - Fehér és natúr (laminálás nélküli) színben elérhető még 16, 12, 10mm vastagságú lap is.
 •     - A kedvelt színekből kapható színazonos hátfal ami 3mm vastag.
 •     - Munkalapok vastagsága 28 vagy 38mm, maximális hossz 4100mm, szélességük 600mm
 •     - Bútorlapok legnagyobb (tábla-) mérete 2800mm x 2070mm vagy 2750mm x 2070mm. Ezekből a méretekből még le kell vonni az ú.n. szélezést ami 20mm.
      Rétegelt lemezek táblamérete 1520mm x 1520mm.
 •     - Élfólia vastagsága kb. 0,5mm.

Bútortervezés:

 •     - A bútorlapok szabási méretét szoktuk megadni, ezért ehhez a mérethez az élanyag vastagsága hozzáadódik. Ez a 2mm-es ABS esetén számít.
 •     - Bútorajtók méretéből a hézagok miatt levonandó kb. 3mm/méret, tehát a hosszából is 3mm-t kell levonnod és a szélességéből is.
 •     - Fiókcsúszó a fiók szélességéből 26mm-t vesz el, ennyivel kell kisebbre csinálnod a fiók dobozt. A fiók doboz mélységi mérete a szekrény belmérete minusz kb 10mm. Így biztosan nem ütődik neki a fiók a hátfalnak működés közben.
 •     - Kivetőpánt furat helye ráütődően csukódó ajtóknál az ajtó szélétől (ált. alsó és felső) minimun 60mm-re kell legyen (furat középpontra vonatkozóan).
 •     - A hátlap a bútor bruttó méreténél 5 mm-el legyen kisebb, kivétel a bemart, süllyesztett hátlap, ott -15mm.
 •     - 600mm-es munkalap alá, nem célszerű 550mm-nél mélyebb szekrényt készíteni, ráütődően csukódó ajtók esetében. Ez a munkalap alján található cseppentő él miatt fontos, melynek az ajtók síkján kívül kell esnie, hogy ne ázzon az ajtó és ne csepegjen víz a szekrénybe.


A lábakat illetően a legegyszerűbb az állítható 100mm-es műanyag láb használata, a szélekhez úgy szerelve hogy esetleg a korpusz oldalai alá is kinyúljon. Erre a célra (mármint az oldal függőleges tartása) külön fül is található a műanyag lábon. A bútor elejétől a lábat 2x18mm-re szokás szerelni mivel ezek a lábak tartják hozzá adott bilincsekkel a lábazatot is, amely így bármikor szerelés nélkül eltávolítható.

Mi a bútorok felépítésekor a függőleges lapok közé szerelt alj és tető megoldást használjuk, mivel a bútorok nagyrésze konyha lesz ezért az esetlegesen az oldalon lefolyó víz vagy egyéb ne találkozzon élzárással. Esetleges későbbi szereléskor, így a csavarok hozzáférhetőbbek mint alulról vagy felülről. A statikai hátrányt az alászerelt műanyag láb pótolja. Természetesen pl. egy 250cm magas könyvespolc esetén az alj és a tető közé kerül az oldal.

Tűzhelyek beépítésekor nem szükséges a bútor külön hőszigetelése, azt a gyártó a készüléken belül megoldotta, de a sütő melletti ajtók felé, ha nincs, hővédő lemezekre szükség lehet. Különösen fóliás MDF mart ajtóknál fontos ez, mivel a hő hatására a fólia leválhat.

Összeszereléshez legtöbb esetben a 4x60-as önmettsző forgácslap csavar elegendő, fatipli ill. lamelló ehhez szükségtelen. Sokan kedvelik a konfirmátor csavarok használatát ám ez már előfúrást igényel, ha a bútor nincs kitéve többszöri szét és összeszerelésnek (ide excenteres összehúzót javaslunk) akkor a forgácslap csavar megfelelő. Pl. egy 55cm mély szekrénynél 3-4 csavar az 55cm-en. A lapraszerelt bútoroknál az excenteres összehúzót azért használják mert minimális a szerszám igénye ill. nem látszik a kötés módja csak belül. Ha pedig nem látszódhatnak kötőelemek akkor jöhet még a fentebb említett fatipli vagy lamelló ragasztva.


Reméljük e néhány adattal megkönnyítettük munkádat!
Ha valami fontosat kifelejtettünk, kérjük most írd meg nekünk!